Skip to main content
Hero CaseNieuws

Werkgeluk bij Room without a Roof

Happiness at Work Hero Case

Meer en meer organisaties zetten in op het werkgeluk van medewerkers.

En dat geldt ook zeker en vast voor Room without a Roof!

Over Room without a Roof

‘Het succes van een organisatie, bedrijf of overheid valt of staat bij de mensen die er werken.’ Je leest het in zoveel bedrijfsvisies. Maar in de praktijk gaat het er vaak helemaal anders aan toe. Door regels, hiërarchie, statische banen en taken kunnen en mogen veel mensen hun sterktes en talenten niet ten volle laten zien. En dat zijn gemiste kansen – voor de mensen én de organisaties.

Bij Room without a Roof geloven we dat er nog een enorm groeipotentieel zit in een team en organisatie als:
1 Je je mensen meer ruimte en verantwoordelijkheden geeft, en medewerkers die verantwoordelijkheid ook nemen
2 De juiste mensen de juiste jobs en taken krijgen, en dat voortdurend kan worden herzien in functie van de ambities van de organisatie én van het individu
3 Je werk maakt van tools, opleidingen en werkmethoden die een groeimindset stimuleren

Door de juiste context te creëren kan je als organisatie het verschil maken, of hoe founder Els Minner het verwoordt:

“De medewerker staat centraal in het groeiverhaal van organisaties. Wil je als organisatie groeien, dan is de groei van jouw medewerkers een noodzaak. Hoe meer mensen hun persoonlijke en professionele ontwikkeling als belangrijk gaan aanzien, hoe meer we als organisaties ook naar dé beste versie van onszelf kunnen doorgroeien. Werk maken van die leercultuur draagt bij aan een goed draaiende organisatie, en creëert verbondenheid en engagement op individueel en op organisatieniveau.”

Klik hier voor een interview met Els Minner en kom meer te weten over de aanpak van Room without a Roof.

Hoe Room without a Roof inzet op werkgeluk

‘Room Without a Roof’ staat voor ‘er is geen grens aan persoonlijke ontwikkeling’. Het eigen gecreëerde Room without a roof model dient als leidraad in hun interne werking én in de ondersteuning die ze ook aan andere organisaties bieden.

Werken aan hun intern werkgeluk vertaalt zich in heel concrete acties, zoals bijvoorbeeld de persoonlijke onafhankelijke coach voor iedere medewerker. Niet enkel de leidinggevende, maar ook een talentencoach ondersteunt werknemers om de beste versie van zichzelf te kunnen worden en blijven.

Hoe het werkt: 4x/jaar (of zoveel als nodig) wordt er me-time ingepland, waarbij de coach motiveert om in beweging te komen en het spoor van de eigen talenten te vinden. Dit in combinatie met de leer- en groeicultuur waar dagelijks aan gewerkt wordt (denk aan kennisdeling, intervisie, jobcrafting,…) en de continue leer-en groeigesprekken die gevoerd worden.

Geen typische, maar een andere #great@work aanpak. Werkgeluk verzekerd, dus.

Reasons for success

We vroegen aan Chief Happiness Griet Deca van Tryangle Happiness & Well-Being at Work naar haar visie over deze aanpak van Room without a Roof.

Haar feedback:

– In onze huidige werkomgeving komt het steeds meer voor dat (nieuwe) medewerkers vragen naar doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Persoonlijke ontwikkeling is een essentiële motiverende factor geworden en draagt rechtstreeks bij aan de individuele prestaties én dus de prestaties van de organisatie. Aandacht besteden aan L&D verhoogt niet alleen de skills, maar ook het zelfvertrouwen van werknemers, én leidt ook nog eens tot een positievere werksfeer, met een impact op alle interne medewerkers, maar ook op klanten en leveranciers.

– De veelzijdige rol van leidinggevenden, van sturing tot coaching, is de laatste jaren al vaak voer voor leiderschapstrainingen en -ontwikkeling vanuit de steeds meer toenemende vraag naar een human centered approach. Voor bepaalde topics kan het zeker een toegevoegde waarde zijn om onafhankelijke coaches in te schakelen, zodat coach en coachee op voet van gelijkwaardigheid in gesprek kunnen gaan. Zo kan er even abstractie gemaakt worden van het hiërarchisch aspect van leiding geven en kan er volledig gefocust worden op de context, noden, sterktes en doelstellingen van de medewerker.

– Door samen met de medewerkers specifiek in te zoomen op de job(inhoud), hun sterktes, de componenten die positieve energie geven en waar verbeteringsmogelijkheden liggen, zorg je dat het talent of het potentieel van je werknemers gezien wordt. Door hen ook nog eens persoonlijk te begeleiden vanuit in dit groeiproces, zet je zeer concreet in op talent management, wat zowel de betrokkenheid als het werkgeluk van medewerkers verhoogt.

Kortom, een zeer inspirerende aanpak!

Kunnen we in jouw team of organisatie ook gelukkige medewerkers vinden?
Wil je jullie initiatieven ook in de kijker zetten?
Meld je dan aan als Happiness at Work Hero Case.

Meer over de Week van het Werkgeluk

Ontdek de activiteiten van 2022

 in de nieuwe kalender

Naar de kalender

Steun de Week van het Werkgeluk

en onderteken
het Werkgeluk Manifest

Het manifest tekenen

OPROEP: Toon ons hoe jouw organisatie werkt aan werkgeluk en inspireer anderen

Meld jouw organisatie aan

Ook in 2022:

Global Online Happiness at Work Summit

Meer weten