"Tweerichtingsstraat"
“Body and mind are intertwined. The way we think influences what we do, what we do influences the way we think. It is not a one-way street.”
Wat we denken beïnvloedt hoe we omgaan met onze emoties en wat we doen. In omgekeerde richting is dat evenzeer het geval:
- Fysieke activiteit stimuleert enerzijds onze ‘feel-good’ hormonen. Onderzoek toont aan dat terwijl je beweegt, het stresshormoon cortisol verlaagt en serotonine en endorfines verhogen. Hoe meer endorfines in ons bloed en hersenen, hoe gelukkiger we ons voelen. Vandaag krijgen we veel prikkels terwijl we achter ons scherm zitten, cortisol gaat de hoogte in, en we komen in een ‘fight – flight’ modus maar reageren daar niet meer op door beweging. Stress is goed en zorgt ervoor dat we alert zijn maar we zijn wel gemaakt om stress onder controle te houden dankzij fysieke activiteiten. Zoniet ervaren we acute stress en kunnen we niet gezond en gelukkig zijn. Cortisol gaat immers ons immuunsysteem slechter doen werken waardoor we minder weerstand en minder energie hebben.
- Anderzijds stimuleert het ook de aanmaak van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) dat zorgt dat onze hersencellen in topconditie blijven en de nodige connecties gemaakt worden die cruciaal zijn bij leren en denken. Het verhoogt daardoor onze cognitieve flexibiliteit, waardoor je sneller op onverwachte zaken kan inspelen. Dankzij deze flexibiliteit voelen we ons competenter en daardoor ervaren we ook meer (werk)geluk.
Onze hippocampus zou zelfs licht gekrompen zijn t.o.v. onze voorouders, net een deel van onze hersenen dat belangrijk is voor ons geheugen en het reguleren van emoties.
Hoe kunnen we nu meer beweging integreren en van een zit- naar een beweegcultuur gaan?
Uiteraard moet iedere werknemer zijn/haar verantwoordelijkheid nemen maar de bedrijfsleiding kan wel de nodige structuren voorzien en waarden uitdragen:
- Help je medewerkers bewust te zijn van het belang van bewegen. Nodig bijvoorbeeld een spreker uit ter inspiratie zodat mensen makkelijker de mindset hebben om te gaan bewegen
- Zoek interne ambassadeurs die zorgen dat bewegen het hele jaar door in de kijker staat
- Plan tijdsloten in voor vergaderingen die enkel wandelend kunnen doorgaan. Zo weten mensen dat in die specifieke tijdsblokken enkel onderwerpen aan bod kunnen komen waarvoor wandelen geschikt is
- Zorg dat bewegen gestimuleerd wordt net na de lunch om de middag ‘dip’ te beperken. Vermijd ‘denkwerk’ maar plan eerder interactieve meetings, staand overleg of doe telefoongesprekken.
- Lead by example: het is cruciaal dat het management beweegt!
Beweging helpt ons terug naar ‘de basics’ gaan, je moet het uiteindelijk zelf doen, het is niet te kopen of te downloaden, het brengt je in connectie met jezelf en met anderen. Het zorgt dat we als maatschappij veel weerbaarder en gelukkiger zijn.